Uit eten in Italië

Bij vele restaurants in Italië kun je altijd wel terecht voor standaard glutenvrije gerechten. Als je dit aangeeft bij de kok zal hier zeker extra rekening mee gehouden worden tijdens het bereiden, denk dan aan:

  • Caprese (Mozzarella en tomaten) Je krijgt vaak een hele bol mozzarella met smaakvolle tomaten. Een mooi gerecht voor de lunch of als voorafje.
  • Antipasti – Er zijn diverse antipasti, waaronder ook een bord met salumi e formaggi, dit zijn vaak diverse plakjes vlees zoals Salame Milano, Prosciutto, coppa en kaas zoals Parmigiano, pecorino of soms ook provolone.
  • Prosciutto e melone – Rauwe ham met een stuk meloen (cantaloupe), heerlijke combi van zout en zoet.
  • Tagliata di manzo – Biefstukreepjes, in Italië doen zij hierover nooit saus, soms wel balsamico en/of rozemarijn, maar dan staat dit ook op de menukaart erbij. Balsamico is niet altijd standaard glutenvrij, vraag het na. Dit gerecht is in ieder geval een heerlijk hoofdgerecht als er geen glutenvrije pasta beschikbaar is.
  • Patate al forno – Aardappelen uit de oven. Dit gerecht bestaat uit rauwe aardappelen, in olijfolie gegaard in de oven, met vaak nog grof zout en rozemarijn er doorheen.
  • Melanzane alla parmigiana – Een overheerlijk gerecht van aubergines, tomatensaus mozzarella en Parmezaanse kaas. Het is een zacht en smeuïg gerecht, echt genieten!
  • Verdure grigliate – Als bijgerecht vind je deze ook vaak op de kaart, diverse gegrilde groenten, vaak paprika, aubergine en courgette. Ook hier gebruiken de Italianen er geen sausjes bij, puur gegrild.

Deze gerechten staan vaak al standaard op de kaart.  Ook al zijn ze van nature glutenvrij, geef het toch altijd aan bij de ober, het kan zijn dat een kok aan dit standaard gerecht er net een aparte draai aangeeft. Het fijne aan de Italiaanse keuken is dat ze zo puur mogelijk koken en serveren. Geen extra sausjes erbij of eroverheen. En als je vlees besteld krijg je ook gewoon een stuk(je) vlees met daarbij je gekozen ‘contorni’ (bijgerechten). Loop daarom niet meteen weg als een restaurant geen glutenvrij menu aanbied, wellicht staat bovenstaande wel op de kaart en kun je alsnog genieten.

Buon appetito!