Olijfolie proeven in Brisighella (Emilia-Romagna)

De geschiedenis van Brisighella

Bij een bezoek aan de streek Emilia Romagna mag een bezoek aan Brisighella zeker niet ontbreken. Dit middeleeuws stadje met ca 7500 inwoners ligt gelegen in de Lamone vallei, in de provincie Ravenna. Vondsten in de grot ‘Tanaccia’, vlakbij de weg Monticino-Limisano die naar Riolo Terme leidt, tonen de aanwezigheid aan van bewoonde kernen die dateren uit het Neolithicum (De nieuwe steentijd omstreeks 11.000 voor Christus) en de bronstijd (ca tussen 3000 en 800 voor Christus).

Brisighella wordt gekenmerkt door drie rotsachtige toppen waarop het Manfrediaans fort (14e eeuw), het Moniticino heiligdom (18e eeuw) en de klokkentoren (Torre dell’orologio, 19e eeuw) rusten.

Een hart van pleintjes en smalle straatjes waar historische gebouwen het decor worden voor het tentoonstellen van de producten uit de omgeving. Je vind er diverse winkeltjes met producten uit eigen streek.

Tijdens de zomer en de herfst worden hier diverse middeleeuwse feesten gegeven met marktjes waar je alle authentieke producten van deze streek kunt zien en proeven.

De schoonheid van Brisighella en zijn omgeving maakt dat zij op de lijst staan van ‘I borghi piu belli d’Italia’… de mooiste dorpen van Italië.

Terra di Brisighella is een Coöperatief ontstaan vanuit het agricultuur en werd begin jaren 60 opgericht door 16 landbouwproducten met als doel de lokale olijfproductie te verbeteren en te bevorderen.

Begin jaren 70 werd er een olijfoliemolen (frantoio) gebouwd en werd de eerste maalbeurt uitgevoerd. Door de jaren heen is deze coöperatief zodanig gegroeid en ontwikkeld dat op de dag van vandaag er meer dan 300 olijventelers zich hebben aangesloten en gezamenlijk meer dan 150.000 olijfbomen telen.

Deze passie en kennis voor de olijfbomen wordt al generaties lang overgedragen om de duizendjarige teelt de zorg en aandacht geven die deze vereist. Door deze bijdrage aan de kwaliteit van het olijfolie word deze ook zodanig over de gehele wereld erkend: De olijfolie van Brisighella. Een kostbare olievrucht met de bijzondere kenmerken van deze streek. Een buitengewone combinatie van smaak en gezondheid.

Op Piazza Guglielmo Marconi vind je het verkooppunt van ‘Terra di Brisighella’. Een prachtige locatie in het historisch centrum waar je niet alleen olijfolie van de streek kunt vinden maar ook diverse confitures, wijnen, chocola, handgemaakte zeep kunt vinden. Alles wat door de lokale ondernemers word gemaakt met de producten uit deze streek.

Winkel van Terra di Brisighella

Olijfolieproeverij

Hier kun je terecht voor een olijfolie proeverij. Een speciale ervaring, een gids uit deze streek laat je op een bijzondere manier kennis maken met diverse stadia van gerijpte olijfolie. Daarnaast worden er ook diverse hapjes voorgeschoteld, om kennis te maken met de producten uit de streek van Brisighella. Puur natuur, dat is wat je proeft. De passie en de kennis van eeuwenoude tradities komen hier samen en laten jou kennis maken met dit stukje van Italië.

Je kunt kiezen uit twee locaties, het hoofdgebouw nabij een Frantoio (olijfoliemolen) waar plek is voor max 40 personen en de locatie (onze favoriet) in het historisch hart van Brisighella waar er plek is voor max 12. Het laatste is een proeflokaal en een winkel met de lokale producten in 1.

Bij iedere proeverij word er een kleine introductie gegeven over de streek en de productie van de extra vergine olijfolie. De gidsen spreken diverse talen waaronder Engels. Helaas (nog) geen Nederlands.

Tijdens de periode van het olijfplukseizoen (van half oktober tot half november) is het ook mogelijk om de Frantoio te bezoeken als deze bezig is met de productie. Voor andere periodes is het eventueel mogelijk om een korte film te zien hoe het proces tot stand komt van olijf tot aan olijfolie.

Kies uit de volgende proeverijen

1 – Presentatie van de streekproducten en proeverij € 2,50 pp. Je krijgt hier een proeverij van 3 diverse soorten olijfolie, je gaat deze op een bijzondere proeven met daarbij ook enkele wijnen IGT van iegen productie.

2- Buffet met Italiaanse hapjes € 10,- pp. Je krijgt hier een proeverij van 3 diverse soorten olijfolie, heerlijke kazen, salami van “Mora romagnola”, diverse traditionele smeersels ( artisjok, sjalotjes), diverse confitures en honing met wijn uit het vat uit eigen productie.

3- Lunchbuffet – Grote hapjesplank € 20,- pp, Je krijgt hierbij een complete proeverij met diverse olijfolie, salami, kazen, tapenades, honing en confitures met daarbij de wijnen DOC en IGT. Daarnaast ook ambachtelijke koekjes en typische zoete specialiteiten begeleid met oa heerlijke dessertwijnen. Daarnaast is het ook mogelijk voor € 5,- pp een groentensoep of pasta eraan toe te voegen. Kortom een complete maaltijd in de vorm van een proeverij.

Hoe te boeken?

Je kunt via de site van Terra di Brisighella meer informatie vinden en/of een informatieformulier in vullen voor extra info of een aanvraag tot reservering. Indien je hier graag hulp bij wilt dan kun je ons uiteraard ook contacteren via salutidaitalia@outlook.com

De proeverijen kunnen geheel glutenvrij gemaakt worden, wij hebben deze ook gedaan tijdens de glutenvrije reis in November 2019. Dit dient wel aangegeven te worden bij de reservering.

Overige excursies

Om het bezoek aan Brisighella compleet te maken kun je ook o.a. het volgende bezoeken;

Openlucht museum van olijfolie in Brisighella “Sentiero dell’Olio” welke sinds oktober 2017 bestaat.

Tour o.b.v. een gids naar de olijf en/of wijngaarden van de producten uit de streek.

Er zijn ook diverse wandelingen te boeken o.b.v. een gids:

Route A: Historisch centrum van Brisighellla en de Romeinse kerk in Ottavo – Museum Ugonia, Casa Boschi etc

Route B:  Van oudsher een herenhuis met zijn historische tuinen

Route C: Bezoek aan het regionale park met natuurlijke tunnels en heuvels met kalkwanden. (Hieraan toegevoegd ook een kleine proeverij)

Alle proeverijen en tours o.b.v. een gids kunnen naast het Italiaans ook in het Engels, Frans en Spaans worden gegeven.

Ook deze tours kunnen geboekt worden bij Terra di Brisighella. Update juni 2020. Op dit moment vangen de excursies en bezoeken in september weer aan. Wellicht ook eerder, afhankelijk hoe de restrictie in Italië verloopt.