Karamel Zeezout

Karamel-zeezout..ik zwicht er zelf ook vaak voor. Vooral voor onze eigen Karamel Zeezout Cannoli..Maar waar komt het vandaan? Op Max vandaag heb ik er een leuk stukje tekst over gevonden.

Karamel-zeezout is tegenwoordig niet meer weg te denken als smaakje voor allerlei zoete lekkernijen. Van paaseitjes tot koffie en van stroopwafels tot vla; er is van allemaal wel een variant met de zoutige karamel smaak te vinden. Maar waar komt deze voedseltrend eigenlijk vandaan?

Caramel au beurre salé

Eind jaren 70 van de vorige eeuw experimenteert de Franse patissier Henri le Doux met een klontje zoute boter in zijn karamel. Hij noemt het caramel au beurre salé en al snel wordt dit een populair Bretons streekproduct. Enkele jaren later bedenkt patissier Pierre Hermé macarons gevuld met zoute karamel, deze zijn in de jaren 90 al ongekend populair in Frankrijk.

Zoute karamel in de supermarkt

In 2008 wordt karamel-zeezout voor het eerst in supermarkten geïntroduceerd, ijsfabrikant Häagen-Dazs brengt in dat jaar ijs met de populaire smaakcombinatie naar de Amerikaanse supermarkten. Het duurt dan niet lang voordat de smaak ook naar de Europese supermarkten komt. Wie de smaak karamel-zeezout als eerst in Nederland introduceert is lastig te zeggen, maar in 2012 lanceert chocoladefabrikant Tony Chocolonely een karamel-zeezout chocoladereep die zo populair is, dat de smaak ook in Nederland groot wordt.

fotocredit Tony’s Chocolonely

Waarom zo populair?

Maar wat maakt dat gezouten karamel zo in de smaak valt? Een onderzoek van de universiteit van Florida, Amerika, laat zien dat de combinatie van zout, zoet en vettig dezelfde stoffen in de hersenen zou losmaken als een shot van de drugssoort heroïne. Daarnaast hebben mensen een aangeboren voorkeur voor suiker en vet, omdat we deze stoffen nodig hebben om te overleven. Het zout zorgt ervoor dat het lastig is om van af te blijven. Al met al zorgt het combineren van zout en zoet ervoor dat de zoute karamel voor veel mensen bijna onweerstaanbaar wordt, wat de enorme populariteit van de smaakcombinatie verklaart.

NB Mocht je nu meteen genieten van onze karamel zeezoutcannoli? Klik dan op de balk hieronder!

(Bron: 24Kitchen, Metro, Max vandaag)