Italiaanse kazen

Italië is niet alleen het land van de pizza en pasta maar ook van de heerlijke kazen. Nu is het per regio ook nog verschillend welke kazen je daar kunt vinden. In Campania (de streek bij Napels) vind je bijvoorbeeld de heerlijke mozzarella di bufala. Deze mozzarella is gemaakt van verse buffelmelk.

In Puglia vind je de zachte mozzarella kaas burrata. Van deze kaas is de buitenkant van mozzarella gemaakt en is de binnenkant een mix van mozzarella en room. Daardoor is de burrata heerlijk zacht en romig.

Deze mozzarella’s zijn zo vol van smaak dat je enkel de mozzarella alleen al kunt eten. Voor toch nog een extra randje kun je ook plakjes tomaat erbij doen, de tomaten in Italië zijn zon rijp en dat proef je!

In Emilia Romagna vind je bijvoorbeeld de zachte kaas van volle melk squacquerone. Deze kaas heeft een zacht, licht zoete en zoute smaak. Deze kaas word vaak gebruikt om een piadina (Italiaanse hartige wrap) te vullen.

Maar welke kazen zijn nu glutenvrij?

Wij hebben enkele kazen hieronder voor je benoemd welke over het algemeen het meest gegeten worden. Italië heeft nog zoveel meer soorten kazen welke per streek verschillend is. Teveel om op te noemen!

  • Zacht en zuivelkazen : zoals ricotta, mascarpone, caprino (geitenkaas) , tomino (zachte smeltkaas van koemelk), crescenza.
  • Half harde kazen: zoals caciocavallo, fontina, fontal, montasio.
  • Harde kazen (ook allen lactosvrij): grana padano, parmigiano reggiano, provolone.
  • Kazen met een gewassenkorst: taleggio.
  • Blauwe schimmelkaas: Gorgonzola.

Er bestaan ook lactosevrije (senza lattosio) varianten van diverse Italiaanse kazen zoals ricotta, mozzarella, mascarpone. Deze vind je het meest in de wat grotere supermarkten bij de versafdeling. Niet enkel bij de glutenvrije/lactosevrije afdeling.