Het verhaal achter het amandelkoekje

De oorsprong van het beroemde amandelkoekje (ook wel bekend als pasta di mandorla of pasta reale) uit Sicilië ligt rond eind 1100 en is ontstaan in het klooster van Martorana in Palermo, gelegen naast de kerk van Santa Maria dell’ Ammiraglio (ook wel La Martorana genoemd) die haar naam te danken heeft aan Giorgio d’Antiochia (George van Antochie), admiraal van Koning Ruggero de tweede.
De naam Martorana is afgeleid van Eloisa da Martorana, zij heeft in 1194 het klooster gesticht: Convento Palermitano di Martorana.



Het amandelkoekje is ontstaan vanuit een andere Siciliaanse zoete lekkernij, namelijk “Frutta di Martorana’. Deze traditionele lekkernij werd al in de 16e eeuw gemaakt door de nonnen die in het klooster leefden. De aanleiding hiervan waren de voorbereidingen voor de festiviteiten die waren opgesteld voor 2 november, de dag van allerzielen. Op deze dag zou de bisschop het klooster bezoeken omdat zogezegd hij vele verhalen had gehoord over de prachtige tuin met vele fruitbomen waar de nonnen voor zorgden. Enkel op 2 november was er geen stuk fruit te vinden aan de bomen vanwege het jaargetijde en kregen de nonnen het idee om van amandelspijs fruit te creëren om zo de bomen en de tuin ermee te versieren. Vandaag de dag vind je nog in vele winkeltjes in Sicilië deze frutta martorana, vaak prachtig verpakt in een rieten mandje of houten kistje.
Frutta Martorana is gemaakt op basis van amandelen waarmee mini fruitvormen worden gecreëerd , deze worden met de handbeschilderd d.m.v. diverse kleurstoffen om het zo realistisch mogelijk te maken. Deze Italiaanse marsepein is qua textuur wat fijner dan de marsepein die wij kennen in Nederland.
Aan wie de eer van deze lekkernijen toe komt is nog steeds niet helemaal 100% zeker. Er gaat namelijk ook het verhaal in de rondte dat Arabieren al in de 6e eeuw aan het experimenteren waren met suiker en amandelen.
De bijnaam van het Siciliaanse amandelkoekje is ‘pasta reale’ dit omdat het geschikt voor een koning zou zijn vanwege de zoetigheid en de goedheid van het koekje’.


De zoete amandelkoekjes zijn voornamelijk in het zuiden te vinden zoals Sicilia, Calabria, Puglia, Campania en Lazio. Iedere regio heeft hier in wel zijn eigen traditionele recepten en bereiding voor deze zoete lekkernij.