Glutenvrij Italië

Glutenvrij Italië

In 2017 is er een artikel uitgekomen waarin bleek dat Italië toen al de markteider was in het glutenvrij assortiment. Het land waar de pizza en pasta en brood de Italiaanse keuken vormen. Volgens de statistieken was er in 2012 nog een aanbod van 281 verschillende glutenvrije producten terwijl in 2016 het aanbod enorm is gestegen naar meer dan 6500 producten denkend aan koekjes, pasta’s etc. Vandaag de dag is dit zeker verdubbeld.

Volgens het Ministerie van gezondheid schatten zij dat 1% van de Italiaanse bevolking Coeliakie heeft welke neerkomt op ca. 600.000 personen, enkel niet iedereen is hiervan bewust. Vandaag de dag is er enkel bij ca 200.000 personen officieel de diagnose Coeliakie vastgesteld.

Elk jaar groeit deze doelgroep met 10%. Hierdoor groeit ook het aanbod. Er zijn meerdere winkels ontstaan de laatste jaren, zelf kleine ketens waar ook dagverse glutenvrije producten worden aangeboden. Grootste gedeelte van deze producten is gefabriceerd in Italië. Waar Schär, een Italiaans bedrijf van origine, de overhand heeft.

In Nederland wordt er ook van uitgegaan dat 1% van de bevolking de diagnose Coeliakie heeft. Dit komt neer op circa 170.000 personen, ook in Nederland is dit enkel officieel vastgesteld bij een lager aantal ca 30.000 personen. Een groot deel van de bevolking is zich hier niet van bewust.

Volgens laatste onderzoeken is er gebleken dat zeker 6 miljoen mensen in Italië glutenvrij leven zonder dat de diagnose coeliakie is vastgesteld. Als reden word gegeven dat 1 op de 10 Italianen een glutenvrij dieet volgt om gezonder te leven en denken dat dit ook voor het lichaam een pluspunt is. 3 op de 10 Italianen denken dat ze hiervan ook afvallen. Deze informatie word vergaard door internet, via via langs kanalen die niet de juiste info geven over een glutenvrij dieet.
Glutenvrije producten bevatten doorgaans juist meer zout, suikers, vetten en calorieën. Hier vallen niet het fruit en groente onder.  

Sinds 1982 keert de ministerie van gezondheid een maandelijkse bonus uit (tussen de 45 en 140 euro, afhankelijk van het geslacht en leeftijd) hiermee kunnen zij gratis glutenvrije producten aanschaffen. Zij krijgen dan waardebonnen die in te leveren zijn bij erkende glutenvrije winkels. Tegenwoordig zijn er ook bijvoorbeeld de wat grotere supermarkten waar zij de ‘buoni’ (waardebonnen) kunnen inleveren.

Dit is enkel geldig voor diegene die kunnen aantonen dat het medisch is vastgelegd dat zij Coeliakie hebben.

Bij deze kassa kun je je waardebonnen inleveren voor glutenvrije producten