Farmacia (Apotheek) en glutenvrij

Waar wij in iedere stad wel een supermarkt of een kruidvat tegenkomen, zo loop je misschien wel 10x op een dag tegen een Farmacia aan, herkenbaar door (vaak lichtgevende) groene kruis als uithangbord. Een Farmacia is eigenlijk niet meer dan een apotheek, enkel in deze apotheken in Italië kun je niet alleen terecht voor het halen van medicijnen, of een consult als je je even niet zo goed voelt, ook kun je er terecht voor alles wat met gezichtsverzorging te maken heeft en bijvoorbeeld voeding voor diverse allergieën. Zo vind je vaak in een Farmacia een nog behoorlijk assortiment van glutenvrije producten van bijv het merk Schär. De reden dat je deze in de apotheken vind is oa omdat Coeliakie een ziekte is.

TIP: Mocht je onverhoopt zonder producten zitten en de supermarkten zijn gesloten, check dan even of er een Farmacia bij jou in de buurt is met een 24H opening.

In Italië ontvang je, als je een coeliakie-patiënt bent, een soort voucher waarbij je bij aangesloten glutenvrije winkels, enkele supermarkten en apotheken deze kunt inwisselen voor glutenvrije producten. Deze voucher heet ‘Buono spese celiachia’ vrij vertaald ’tegoedbon voor glutenvrije uitgaven’. Eerder werd er eerst 1 winkel aangewezen waar deze voucher ingewisseld konden worden, Vandaag de dag kun je kiezen voor een maandelijkse voucher of een gespreide, deze laatste kan dan ook in diverse winkels worden gebruikt die hiervoor geautoriseerd zijn. De waarde voor deze voucher wordt bepaald door oa de leeftijd en sekse van de patiënt.

Er word een onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Bedragen hierin verschillen daardoor. Bijv een man tussen de 18 – 59 jaar ontvangt € 110,- per maand en een vrouw van dezelfde leeftijd € 90,-. Deze indeling is gebaseerd op een onderzoek van 20 jaar geleden met de berekening hoeveel calorieën een man en een vrouw per dag nuttigen. De vrouwen hebben voldoende aan een grote hoeveelheid minder calorieën dan de mannen. Vandaar ook het verschil in vergoeding. In 2012 zijn de gegevens geüpdatet met een nog complexer schema waarbij de mensen worden verdeeld naar leeftijd, gewicht, lengte en fysieke activiteit.

Na een nieuwe berekening word het duidelijk dat de waardes van de vrouwen vergelijkbaar blijven met de testen van 20 jaar geleden en dat het bij de mannen is afgenomen. Het verschil in gebruik van calorieën is nu tussen de man en vrouw minimaal. Maar nog is er een groot verschil in de vergoedingen voor deze doelgroepen. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe berekeningen voor een redelijk en eerlijke verdeling.